Изваждат потенциално взривно устройство от района на Северен поток

Датската енергийна агенция покани Nord Stream 2 AG, оператор на газопровода „Северен поток 2“, да вземе участие в операция по изтегляне на обект, открит до него. Това се казва в съобщение на ведомството.

„За да изяснят допълнително естеството на предмета, датските власти решиха да го изтеглят от водите със съдействието на Министерството на отбраната на Дания. В този контекст Датската енергийна агенция покани собственика на газопровода Nord Stream 2 AG, за участие в операцията“, се казва в документа. Съобщава се, че агенцията очаква отговор от оператора.

На 14 март руският президент Владимир Путин заяви, че кораб на „Газпром“ е открил доказателства за възможно наличие на друго взривно устройство до тръбопроводите „Северен поток“, на 30 км от мястото на предишната терористична атака. Той припомни, че „Газпром“ вече е получил разрешение от датските власти да проучи мястото на експлозиите. Както подчерта Путин, очевидно няколко взривни устройства са били поставени в ключови точки на тръбопровода.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.