Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат „Дни на сините кариери“ даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за обучение, студентски обмени и кариерно развитие в областта на синята икономика във варненския регион.

По традиция организатор е Морски клъстър – България, а младежите научиха как протича обучението в морските специалности на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Технически университет – Варна.

Пред тях бяха представени и възможностите за студентски обмен по програма „Еразъм +“ в двете висши учебни заведения.

Като част от програмата участниците посетиха и Центъра по хидро- и аеро-динамика, където им бе демонстрирано физическо и числено моделиране, с помощта на което центърът извършва изследвания и изпитания както на традиционни, така и на неконвенционални корабни модели.

Групата бе запозната и с дейността на МТГ – Делфин и различните етапи от строителството на кораб с иновативни технологии и научиха за моногообразието и перспективата на професиите в областта на корабостроенето.

Специализиращи от групата в морски и крайбрежен туризъм студенти посетиха Колежа по туризъм  и се запознаха с възможностите за обучение и професионално развитие в сферата на морския туризъм.

В края на интензивната програма младежите изказаха своята благодарност към организаторите за предоставената възможност да се запознаят със секторите на синята икономика, а някои от тях изразиха желание да проучат възможности за обучение и реализация в България, коментираха от Морски клъстър – България.

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В