Пристанищата ни са готови да осигурят износа на земеделска продукция, земеделците блокираха Северна България

Снимка: Agriculture.bg/Кардам

Граничните пунтове с Румъния са блокирани от започналия днес тридневен протест на българските земеделци с искания за незабавно спиране на безконтролния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, предаде Agriculture.bg.

Граничният пункт при Кардам е блокиран от над 200 машини. Земеделци от кооперациите в Шабла и Каварна ще блокират пункта при Дуранкулак.

Снимкa: Agriculture.bg/Кардам

Блокиран е Дунав мост при Русе, както и пунктовете в Силистра и Видин.

Затруднено е движението по Е-79.

Снимка: Agriculture.bg/Видин

Никой не е казал, че сме против Украйна. Това заяви пред протестиращите земеделци във Видин земеделският министър Явор Гечев.

Да, ние сме солидарна държава с украинския народ, но солидарността трябва да е равна в Европа, каза агроминистърът, цитиран от Agriculture.bg.

По думите му източната част на Европа страда много повече от западната част.

Снимка: Agriculture.bg/Русе

Мерките създават проблеми. Тук съм за да ви кажа, че вашият глас е чут и ние заедно ще предприемаме мерки в ЕК, които да позволят на българските фермери да работят нормално, посочи още той.

Националният тридневен протест на зърнопроизводителите от цялата страна ще продължи до 31 март. Протестиращите изкараха селскостопанска техника по магистралите и главните пътища, но не блокират движението.

Пристанищата

Българските пристанища имат готовност да осигурят износа на родна селскостопанска продукция.

Снимка: О. Цанев/FocusImage.bg | Maritime.bg/ Архив

По информация на Maritime.bg за първите три месеца на тази година е осъществен износ през терминалите на държавното пристанище във Варна в порядъка на около 550 хил. тона българска земеделска продукция. През миналата година и за същия период нашите производители почти не са реализирали износ.

35% ръст на износа на земеделската продукция за първите три месеца на годината спрямо предходната отчитат и в частен пристанищен терминал във Варна, потърсени за коментар от Maritime.bg.

Ограничен е износът на зърно от пристанищни терминали в Бургас, установи проверка на Maritime.bg.

„Готови сме да поемем износа на българската земеделска продукция и се надяваме на скорошно нормализиране на пазара, силно дестабилизиран от украинския износ“, заяви мениджър в частен пристанищен терминал.

Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите за тяхното производство. Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че около 40 процента от продукцията, произведена през миналата година в България, стои по складовете. „Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, тъй като жътвата ще започне след три месеца“, коментира той.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран