Варна върху карта на Андреа Бенинказа от 1508 година

Отсечка от картата на Андреа Бенинказа от 1508 г. със западния бряг на Черно море и Варна (barna). Апостолическа библиотека, Ватикана.

Андреа Бенинказа (Andrea Benincasa) е италиански картограф от Анкона. Роден е към 1437 г. Син е на картографа Грациозо Бенинказа (Grazioso Benincasa, 1420-1482). Работи между 1476 и 1508 г.

Картата на Андреа Бенинказа от 1508 г. е върху пергамент, фино обработена овча кожа, и има размери 1000 x 645 мм. Тя се съхранява в колекциите на Апостолическата библиотека във Ватикана. 

Картата е украсена с 4 рози на вятъра с 8 лъча (румби), с изгледи на градове, най-големите от които са на Генуа и Венеция, над които се веят знамето с червения кръст на Свети Георги и крилатия лъв на Свети Марко. Над Константинопол и Пера се веят знамената на Византийската империя и на Генуа. Мрежата от курсови линии (локсодроми) е нанесена с червено, зелено и кафяво мастило. 

Територията на България е означена с надпис Burgaria.

Върху картата, с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е представена и Варна (barna). По западното крайбрежие на Черно море с червено мастило са представени canauarda (нос Мидия), barna (Варна), mesember (Несебър), grixopoli (Созопол) и stagnara (Инеада). 

Със знак „+“ са означени удобните корабни стоянки, а с точки опасните за корабоплаването плитчини. В Бургаския залив с червено мастило е нанесен остров Кешиш адасъ (Света Анастасия).

Топоними по западния бряг на Черно море: proslauiça (остров Китук), groxea (лагуна Разим), canauarda (нос Мидия), costança (Костанца), pangalla (Мангалиа), losillucicho (нос Шабла), carbona (Балчик), castrici (резиденция „Евксиноград“), barna (Варна), potamia (неопределено), rossico (пристан на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината“), gallato (нос Галата), mauro (Черни нос), lauiça (Обзор), cdelemano (Емона), mesember (Несебър), lassilo (Поморие), porto (Бургас), schaffida (Скеф / Димчево), grixopoli (Созопол), asine (Маслен нос), verdiuço (нос Урдовиза), gattopoli (Ахтопол), stagnara (Инеада).

Carta náutica de Andrea Benincasa, 1508. Biblioteca Apostolica Vaticana, Call Number: Borg.Carte.naut.VIII.

https://morskivestnik.com/compass/news/2022/092022/092022_15.html (ВАРНА ВЪРХУ КАРТА НА АНДРЕА БЕНИНКАЗА ОТ 1476 ГОДИНА); 

https://www.maritime.bg/89788/ (Варна върху карта на Андреа Бенинказа от 1476 година).

Последни новини

Последни новини