Осъдиха двама души за документален филм за потъването на „Estonia“

Апелативният съд на Западна Швеция потвърди присъда на Окръжния съд в Гьотеборг срещу двама души от документална продукция на Discovery, които заснемат с ROV останките на потъналия във водите на Балтийско море на 28 септември 1994 г. ферибот „ESTONIA“, една от най-тежките морски катастрофи на 20-и век с 852 загинали.

Районът, в който лежат останките на кораба, е защитен.

„Опазване спокойствието на гробовете ясно надделява над журналистическия интерес, който са имали“, се казва в съдебното решение.

През 2019 г. продуцентите осигуряват заснемането на останките на кораба, което според съда става причина за нови спекулации, свързани с причината за потъването на кораба.

На продуцента и специалиста, осигурявал операцията с подводния дрон, бяха наложени финансови глоби през миналата година.

Двамата са граждани на Швеция и според съдебно решение, което те обжалваха през миналата година, трябваше да заплатят глоби в размер съответно от 22 400 шведски крони (2068 долара) и 18 800 шведски крони (1734 долара).

0_Final_Report_Research_Study_on_the_Sinking_Sequence_of_MV_Estonia

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според