Много или малко са 15 години за Паметника на моряка във Варна?

Изминаха 15 години от възкръсването на идеята за изграждане на Паметник на моряка във Варна. През 2008 г. в Дома на моряка се събраха представители на морската общност в града, за да учередят Фондация „Морски съдби“ с основна цел изграждане на паметника.

Като учередители на Фондацията се подписаха общо 20 физически и юридически лица.

Събрани бяха 5000 лева дарени средства необходими за регистрация на Фондацията. Никой не предполагаше, че сагата „Паметник на моряка“ ще продължи толкова дълго. Защо се проточи времето, за да се реализира тази благородна идея? Толкова ли бяха неспособни и неорганизирани хилядите морски труженици, морската общност, морската столица Варна, да се обединят и да се съберат необходимите средства? Как хората в гр. Русе и гр. Бургас успяха да сторят това преди доста години?

И днес, след като имаме решение на Съвета по естетизация на градската среда на Ощина Варна, къде да бъде издигнат паметника, след като имаме вече готова излята бронзовата статуя олицетворяваща паметта на загиналите на море моряци и приноса на морските хора, които със своя труд допринесоха и продължават да допринасят за развитието на морска Варна, след като са похарчени 100 000 лева дарени средства, ще позволим ли да бъде оставена в забвение идеята?

Отново предстоят избори за депутати в Народното събрание и за местната власт.

Ще допуснем ли обешанията им да останат неизпънени? Докога?

Нека всички, които обичат морето и които са свързани с морската професия положат усилия идеята за Паметника на моряка да бъде реализирана и да не се питаме – много ли са или малко 15 години?

Авторът изразява лично мнение, не е задължително то да съвпада с редакционната позиция на изданието, Maritime.bg има готовност да публикува всички позиции по темата. Публикува се със съкращения, оригиналният текст е представен в сайта на БАМК.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според