Най-малко 110 кораба плават под „фалшив флаг“

Делегати от Сингапур, Грузия и Гвиана сигнализираха Международната морска организация (IMO) за зачестили случаи на фалшификации и измами при регистрацията на кораби. Те изразиха своите притеснения за неправомерно използване на регулаторни вратички, които подкопават цялостта на световната търговия.

Проблемът с корабите, регистрирани с фалшиви документи, свързани с измамни регистри, не е нов, но се разраства и правителствата се борят да се справят с риска от увеличаване на броя плавателни съдове, оперирани изцяло извън международния контрол.

Според данни на IMO има най-малко 110 кораба, плаващи под „фалшив флаг“, предаде „Лойдс лист“.

„Подстандартните корабособственици се възползват от регулаторните пропуски в регистрите на държавите-членки и имат за цел да използват настоящите идентификационни номера в своя полза“, каза делегатът на Грузия пред Правния комитет на IMO.

Грузия откри, че компании, свързани с 10 танкера под камерунски флаг, участващи в санкционирана търговия с петрол, са твърдяли незаконно, че са регистрирани в страната и номера, погрешно издадени от организацията.

„Сега разкрихме още повече случаи“, каза делегатът.

Китай призова IMO да създаде база данни, която описва подробно измамни регистри и фалшиво регистрирани кораби.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според