Българските пристанища са от изключителна важност за превоза на стоки от Азия към Европа

Пълноценното използване на потенциала на Черно море и на българските пристанища е от изключителна важност за превоза на стоки от Азия към Европа. Това бе общото мнение по време на видеоконферентен разговор между вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на сътрудничеството за развитие и външната търговия на Финландия Виле Скинари.

Двамата министри бяха категорични, че е необходимо да се потърси подкрепата на Европейската комисия за подобряването на транспортната свързаност към Транскаспийския регион. Транскаспийският транспортен маршрут или още наричан „Среден коридор“ преминава през Китай, Казахстан, акваторията на Каспийско море, Азербайджан, Грузия и продължава за Западна Европа.

От гледна точка на търговския стокообмен и икономическото развитие, Черно море и Транскаспийският регион са ключови звена в логистичните вериги, свързващи Европа с Централна и Югоизточна Азия, заяви по време на разговора вицепремиерът Алексиев. По думите му, войната в Украйна променя пътя на стоките и в момента сухопътната граница между България и Турция е една от най-натоварените в света. Затова трябва да се търсят алтернативи, за да не се прекъснат или затруднят логистичните вериги.

Министър Алексиев предложи да бъде организирана дискусия с представители на ресорните институции в държавите, през които преминава Транскаспийският маршрут, както и логистичните фирми. Целта е да бъдат обсъдени въпросите и да бъдат предложени решения, свързани с проблемните места в инфраструктурата и логистиката. 

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според