Модерен зърнен терминал на Варна – Изток и атракционната зона могат да се развиват успешно без да си пречат

На Пристанищен терминал Варна – Изток следва да се изгради модерен зърнен терминал и силози за бързо и чисто товарене. Това пише в позиция на бившия областен управител и кандидат – депутат Благомир Коцев (Продължаваме промяната), изпратена до Maritime.bg като разяснения, свързани с негови предложения за бъдещето на пристанищния терминал.

Снимка: Пристанище Варна | Maritime.bg / Архив

„От 8 години сме свидетели на свиване на товаропотока през Варна и този проблем изисква адекватни и спешни действия. През 2014-а година варненският порт беше изместен от Пристанище Бургас по размер на товарите и от тогава се намира  в стръмна спирала на загуба на пазарен дял, който се усвоява успешно от няколко частни терминала“, коментира Коцев.

По думите му независимо дали кейовите места ще се оперират от държавни или частни оператори, Пристанище Варна е част от цяла система транспортни връзки и индустрия, в която трябва да се инвестира разумно, мащабно и с размах, а не на парче. „Само така може да се надскочи етапът от пристанище с локална функция към голям транзитен порт, свързан с магистрали и индустриални зони, какъвто е примерът с Констанца“, смята той.

На Пристанище Варна – Изток, непосредствено след атракционната зона, се намират най-дълбоководните кейове – 7,8 и 9, където могат да се товарят безпроблемно големи кораби до размера на supramax и газене 13.5 м. След драгиране на дъното дълбочината може да се увеличи до 14.5 м, без да се налага укрепване на кейовите стени и така да влизат кораби до размера на Panamax – 75.000 бруто регистър тона.

Това, което трябва да се направи, е да се изгради модерен зърнен терминал и силози за бързо и чисто товарене

Наличната инфраструктура и връзка с жп-линиите позволява да се спре извозването на зърното с камиони и да се ограничи влизането им в града. Така ще можем да привлечем зърнените търговци да изнасят от пристанище Варна-Изток вместо от Констанца. Идеята изобщо не е нова, но до момента не са направени никакви постъпки за нейната реализация.

Пише в позицията на Благомир Коцев

Чистият и модерен зърнен терминал не е в конфликт с атракционната зона, обяснява предложението си Коцев. „Двете могат да съществуват и да се развиват в съседство без да си пречат. Атракционната зона осъществява така необходимата връзка между морето и старата част на Варна – Гръцката махала, малките и големи римски терми и центъра на града. Развитието и управлението на тази територия е от ключово значение за Варна. Недопустимо е местната общност да е безучастен свидетел без право на глас при общото планиране на зоната“, пише той.

Абсурдно е наличието на автомивки, лунапарк и хипермаркет на първа линия в Морската столица, смята бившият областен управител и обяснява, че е внесъл предложение в общината тази зона да бъде безвъзмездно дадена за управление (без прехвърляне на собствеността) на Варна.

„Само така, чрез общинския съвет, варненци ще могат да участват в решенията за това как зоната да бъде развивана“, коментира той. 

Публикува се със съкращения.
Престъпление е да се купуват и продават гласове.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран