Европа ще продължи да признава сертификатите на филипинските моряци

Европейската комисия реши да продължи да признава сертификатите на морски лица, издадени от Филипините. През декември 2021 г., след подробна оценка на съществуващата система за обучение и сертифициране, ЕК информира Филипините, че е възможно признаването на издадените от местните органи свидетелства да бъде оттеглено, освен ако не бъдат предприети сериозни мерки, включително спазване на Кодекса за подготовка и освидетелстване на моряците и носенето на вахта (STCW).

Оттогава Филипините полагат сериозни усилия, за да се съобразят с изискванията, по-специално в ключови области като мониторинг, надзор и оценка на обучението, твърди пресслужбата на ЕК.

„Оценяваме конструктивното сътрудничество с филипинските власти и приветстваме усилията им за подобряване на системата за обучение и сертифициране на моряци. Филипините осигуряват значителна и ценна част от морската работна сила на европейската и световната корабна индустрия – с приблизително 50 000 филипински капитани и офицери, които в момента работят на кораби под флаг на ЕС. Филипините могат да разчитат на нашата техническа подкрепа за по-нататъшно подобряване на прилагането и надзора на минималните изисквания за образование, обучение и сертифициране, както и на условията на живот и работа“, заяви комисарят по транспорта Адина Валеан.

През следващите месеци ЕК възнамерява да предостави на Филипините техническа помощ за по-нататъшно подобряване на системата за образование, обучение и сертифициране на моряци, както беше обсъдено и между председателя Урсула фон дер Лайен и президента на Филипините Фердинанд Маркос в рамките на срещата на върха ЕС-АСЕАН през декември миналата година.

Съобщението на Европейската комисия бе посрещнато с положителни оценки от страна на Международната морска камара (ICS) и Европейската асоциация на корабособствениците (ECSA), предаде Maritime.News.

„ECSA и ICS приветстват това положително развитие, тъй като филипинските моряци играят централна роля в глобалното корабоплаване и в поддържането на търговията“, коментираха от двете организации.

ECSA и ICS горещо приветстват решението на Европейската комисия да продължи да признава сертификатите на филипинските моряци, потвърждавайки съответствието на Филипините с изискванията на STCW.

Филипинските моряци представляват 14% от световната работна сила в сектора и играят важна роля за поддържането на глобалното корабоплаване, казват от ECSA.

Двете организации припомнят за създаването на Международен комитет за осигуряване на подходящо обучение на моряците от Филипините.

„Европейските корабособственици приветстват признаването на системата за обучение и сертифициране на Филипините. Поздравяваме страната за техния ангажимент и задълбочения отговор на недостатъците, установени от Комисията“, каза генералният секретар на ECSA Сотирис Раптис.

„Като голяма морска нация, филипинските моряци са жизненоважна и ценена част от работната сила на море. Това решение, взето от Европейската комисия, е доказателство за упоритата работа на Филипините, за да гарантира, че обучението на моряците е в съответствие с разпоредбите. Поддържането на стандартите за обучение в световен мащаб гарантира по-светло бъдеще за нашите моряци“, казва Гай Платен, генерален секретар на ICS.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.