Потопен угаснал вулкан откриха на Поморийския полуостров

Потвърди се хипотезата ни, че вдигнатата част на Поморийския полуостров представлява потопена палеовулканична структура, заяви пред Maritime.bg проф., д-р, инж. Любомир Димитров, заместник-директор и ръководител на секция „Динамика на бреговата зона“ към Института по океанология – БАН.

Припомняме, че за тази хипотеза той сподели преди една година, когато започна изпълнението на проект Мултидисциплинарно изследване на Бургаския залив – МИДБАИ (Съставяне на детайлен цифров модел на релефа на дъното с анализ на съвременните геоморфоложки условия и археологическо прогнозно моделиране), на който той е ръководител. Продължителността на изпълнението му е две години и половина и се финансира от фонда за научни изследвания на МОН по програма за фундаментални научни изследвания.

Проектът приключва през август тази година и учените вече са картирали целия Бургаски залив с 95% покритие – без една малка ивица по крайбрежието на дълбочини между 2 и 5 метра, където има голямо струпване на скали и там е опасно за навигацията, дори с плитко газещ плавателен съд, обясни проф. Димитров.

Приложихме нови методи за картиране. Освен многолъчева сонарна система, монтирана на борда на плавателен съд, която заснема релефа на дъното и локатор за страничен обзор, използвахме геодезичен дрон. Институтът го адаптира за условията на Черно море и чрез поставяне на специални геодезични маркери, с този дрон успяхме да картираме освен на сушата по крайбрежието и в морето до 3 – 4 м. дълбочина, колкото позволява видимостта във водата. Така със съвместяването на двата модела се получи почти цялостна картина, коментира още професорът. 

Благодарение на този проект, както и на мониторинговите програми, които през 2021 г. и 2022 г. се финансират от Министерството на околната среда и водите, успяхме да изследваме целия залив от траверса на Поморие – Созопол на запад до пристанище Бургас. И картината се оказа изненадваща.  Северната част е много по-камениста, отколкото се предполагаше, открихме много нови скални банки, които са опасни за корабоплаването. Потвърди се една стара наша хипотеза, че куполообразната част на Поморийския полуостров и на юг от него представлява потопена палеовулканична структура. Това стана чрез вземане на проби от водолаз. Скалната маса там се оказа наистина вулканична, невероятно твърда, като на много места е видоизменена с биогенни черупчести субстрати. Навремето, когато равнището на морето е било с 4 – 5 метра по-ниско, е имало условия за живот на черноморски стриди, които са обитавали доста обширен район върху скалисти и смесени дъна между 7 – 23 метра дълбочина. В последствие, с неговото покачване до сегашното водно ниво, те постепенно са намалявали до пълното им изчезване преди около 100 години, според данните от наши колеги, които се занимават с въпроса. По принцип има условия и сега да започват интензивни опити за тяхното отглеждане като аквакултури по нашето крайбрежие. Такива биогенни структури, които са много здрави, успяхме да намерим дори на 20 метра дълбочина. Те са останали от времето, когато условията за естественото им развитие са били по-добри, водата е била без биогенни замърсители, прозрачна за навлизане на слънчевата светлина и богата на хранителни вещества, неща от които стридите имат нужда за своето развитие. Самите биогенни структури се изграждат от техните черупки, които се слепват една върху друга, образувайки много твърди скални рифове, наречени от рибарите „остраци“. Те са толкова здрави, че е почти невъзможно да се отчупят и много трудно стана вземането на пробите, коментира ученият.

Сега имаме споразумение с Хидрографска служба на Военоморските сили и скоро предстои да издадем карта на Бургаския залив, като използваме всички събрани данни, благодарение двата проекта: за мултидисциплинарното изследване и от мониторинговата програма на МОСВ, каза още проф. Димитров.

Що се отнася за нещо друго интересно, ръководителят на проекта, сподели, че имат предположения за два потънали кораба, обаче все още не могат да го съобщят, тъй като искат да проверят, дали наистина са такива обектите.

От данните, които имаме всичко сочи че най-вероятно това са неизвестни досега потънали съдове, каза той.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за