Обединяват военноморските бази, командването ще е в Бургас

Обединяват военноморските бази в Бургас и Варна, това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов, който присъства на епизод от международното военноморско учение „Бриз 2012”, предаде Радио „Фокус” – Бургас.

Командването на базата ще бъде в Бургас, а във Варна ще има пункт за базиране.

На въпрос дали ще има структурни промени министърът каза, че това е единствената структурна промяна, която се прави във Военноморските сили.

„Има някои кораби, които ще излязат от въоръжение по план, така както е предвидено в Бялата книга и Плана за развитие на военноморските сили. Преструктурирането трябва да се случи през декември. Не бих казал, че във военноморските сили ще има някакви особени съкращения и намаляване на състава”.

На въпрос какво налага обединяването на двете военноморски бази министърът каза, че в момента имаме две военноморски бази, които имат два щаба с почти едни и същи функции.

„Искаме да премахнем това дублиране и да има едно командване на военноморската база. Избраха си те самите – то да бъде в Бургас, аз не съм имал претенции. Щабът на ВМС е във Варна”.

Относно закупуването на нови военни кораби министърът каза, че това най-вероятно ще стане при едно следващо правителство, а в момента целта е да се поддържат способностите, които в момента има флота.

Maritime.bg – ВМС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва