Забраняват достъп до български пристанища на кораби, сертифицирани от Руския корабен регистър

От 00.00 часа на 8 април 2023 г. достъпът до българските морски и речни пристанища е забранен за всички плавателни съдове, независимо от знамето, под което плават, които са сертифицирани от Руския морски корабен регистър.

Забраната се въвежда на основание на Регламент на ЕС за ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщават от Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Припомняме, че от 16 април 2022 г. бе забранен достъпът до терминалите на пристанищата в Бургас, Варна, Русе и Лом, на всеки плавателен съд, регистриран под руско знаме. Забраната се прилага и за плавателни съдове, които са променили своето руско знаме или своята регистрация към знамето или регистъра на която и да е друга държава след 24 февруари 2022 г.

Забраните не се прилагат по отношение на нуждаещ се от помощ плавателен съд, който търси място на убежище, и по отношение на спешно спиране в пристанище по причини, свързани с морската безопасност, или с цел спасяване на човешки живот в морето.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според