Пайет Палайологу: Декарбонизацията в корабоплаването изправя бизнеса пред неотложни и притискащи го предизвикателства

Декарбонизацията в корабоплаването изправя бизнеса пред неотложни и притискащи го предизвикателства. Това заяви по време на международен морски презентационен форум днес във Варна Пайет Палайологу, вицепрезидент на „Бюро Веритас“ за зона Югоизточна Европа, Черно море и Адриатическо море.

По думите на Палайологу решенията, свързани с декарбонизацията, следва да са специално пригодени за мащаба на всяка една отделна компания.

Тя каза, че дискусиите за декарбонизация носят несигурност и объркване сред много от заинтересованите страни в морския бизнес поради липсата на ясна посока в това направление.

„Все още остават много големи въпросителни за новите горива и двигатели, както и за веригите на доставки, които да доведат корабоплаването до нулеви емисии“, коментира още Палайологу.

„Освен предизвикателства, мерките за декарбонизация създават и възможности“, коментира Светлин Стоянов, председател на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК).

Видео:

Международният морски презентационен форум „Декарбонизация на морския транспорт – предизвикателства и възможности“ бе организиран от Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК). Гост лектори бяха Джон Кокаракис – технически директор SEEBA Zone при „Бюро Веритас“ и „Василиос Димолас“, директор технологии и иновации. На събитието присъстваха десетки представители на морския бизнес, членове на БНАКК и БМК.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран