През лятото спускат на вода корпуса на първия нов кораб за флота

През лятото на вода ще бъде спуснат корпусът на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба по договора между Министерството на отбраната, германската NVL Group и нейния местен корабостроителен партньор – МТГ Делфин. Това стана ясно от думите на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов по време на първото посещение у нас на командира на ВМС на Албания контраадмирал Аднанд Агастра.

Снимка: ВМС | Maritime.bg / архив

Килът на втория кораб ще бъде заложен през месец юни, обяви още контраадмирал Михайлов.

По думите му строителството на първия съд се изпълнява по план.

С реализирането на строителството в МТГ – Делфин флотът ще придобие два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които ще заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

Новите кораби са дълги приблизително 90 метра и имат водоизместване от около 2300 тона всеки. Те са базирани на доказан дизайн от портфолиото на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Предназначени са за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС и дават възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Доставката на първия кораб е планирана за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – една година по-късно.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според