Пристанище Бургас: Шанс за България отново да е отново на круизната карта

„Пристанище Бургас” ЕАД ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на „MedCruise” – Асоциация на средиземноморските круизни пристанища.

Домакинството е потвърдено с решение на борда на директорите на асоциацията, а определените дати са 10 – 13 октомври 2023 г.

„MedCruise” е най-голямата круизна асоциация в Европа, създадена през 1996 г., с цел да насърчава круизната индустрия в Средиземно море и прилежащите му морета. В нея членуват 22 държави от три различни континента – Африка, Азия и Европа, както и повече от 150 пристанища и 47 асоциирани членове.

Генералната Асамблея в Бургас ще се проведе под патронажа на Министерство на транспорта и съобщенията. Това е възможност още веднъж да се подчертае важността на круизните пътувания за развитието на туризма на българското Черноморие и за пълноценно използване на потенциала на българските морски пристанища.

„Пристанище Бургас” ЕАД е първото българско пристанище, прието за член на „MedCruise” през 2015 г., което е признание за стратегическата визия на държавната и местна власти за развитие обслужването на големите пасажерски кораби, и презентиране на Българското Черноморие, като дестинация с богато културно-историческо наследство.

Ръководителите на круизните компании Royal Caribbean, Princess Cruises, MSC Cruises, Costa Cruises, Carnival Cruise Lines и участниците в 63-та Генерална Асамблея, ще имат възможност на място да оценят предимствата и условията, коита са имали техните пасажерски кораби, посетили Морска гара Бургас след 2014 г., както и да активизират дейността си по планиране на посещения в региона в дългосрочен план.

Усложнената геополитическата обстановка през последните няколко години в региона – кризата в Крим, атентатите в Турция, Ковид – пандемията, военните действия  Русия – Украйна се отразиха крайно негативно върху круизните плавания в регион Черно море.

Включването на Галатапорт Истанбул (Galataport Istanbul) през 2022 година в круизната карта на европейските маршрути, е знак за положителни перспективи пред черноморския регион.

В тази насока усилено работи и Black Sea Working Group /BSWG/ – работна група към „MedCruise”, обединяваща черноморските круизни пристанища  Бургас, Варна, Констанца и Одеса. Настоящото решение на Борда на директорите на „MedCruise” да предоставят домакинството на 63-та Генерална асамблея на Бургас освен признание, е доверие във възможностите на българските пристанища по обслужването на круизни пътувания и за предоставянето на качествен туристически продукт. Провеждането на Асамблеята предоставя възможност за осъществяване на силна международна реклама не само на Бургас, а и на България като цяло.

По време на предвидените В2В срещи между круизните компании и ръководители на пристанищата, предстои да бъдат договорени точките по маршрутите за периода 2025 г. – 2027 г., а това е шанс страната ни отново да се заяви на картата на круизните пътувания в региона на Черно море, и да покажем, че туристите могат да бъдат сигурни при своите посещения в България.

Последни новини

Последни новини