МКЦ при ТУ – Варна подготви капитани от индийската компания „Маритек“

Морският квалификационен център при Технически университет – Варна завърши пореден курс за подготовка на капитани на танкери от индийската компания „Маритек“, които бяха за една седмица на обучение в единствения симулатор от подобен род в региона, съобщиха пред Maritime.bg от учебното заведение. 

Подготовката протече по специализирана програма, включваща разработване на специализиран корабен модел по подобие на съд, с който разполагат във флота на компанията, както и специализирани среди (пристанища и реки), в които плават капитаните на компанията. 

МКЦ към ТУ – Варна, разполагащ с уникалните възможности за разработване на среди и кораби от всякакъв вид и с всякакви задвижвания, се наложи като надежден партньор на морските компании и успешно предлага този тип услуги, както и много други възможности за симулиране, включително речно корабоплаване, специализирани офшорни кораби и др, твърдят от ТУ – Варна. 

От университета съобщават, че „Маритек“ изявява желание да продължи обучението, но този път в Индия на по-голям брой капитани и помощници с помощта на мобилната версия на тренажора и квалифициран инструктор, която е налична само в ТУ – Варна. 

„Университетът показва големите възможности, които имаме като морска държава и ще продължава да дава възможност на най-добрите морски кадри да прославят професията и възможностите, които са усвоили по време на своята кариера в различни компании и кораби по света“, сподели к.д.п. Петър Гембешев, ръководител на МКЦ при ТУ – Варна.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според