Руският флот тренира отбраната на Северния морски път

15 кораба, 40 летателни апарата, 85 единици бойна и специална техника и до 1800 военнослужещи от руския Северен флот започнаха мащабни учения по отбраната на Северния морски път, съобщиха от флота.

Очаква се ученията да продължат няколко дни и по време на тях ще бъде тествана и координацията между военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, поясни Северният флот.

„Органите за военно командване и управление на Северния флот ще отработят действия по управление на авиацията и силите за противовъздушна отбрана при разрешаване на кризисни ситуации в района на Северния ледовит океан. Особено внимание по време на учението ще бъде отделено на осигуряването на безопасността на морската икономическа дейност на Руската федерация и морските комуникации, като Северния морски път (СМП)“, се казва в съобщението.

С климатичните промени леденият път между Атлантика и Пасифика се превръща във все по-устойчив маршрут за корабите, а стратегическото и икономическото значение на района нараства.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според