Румънският флот очаква нови подводници и миночистачи

Превъоръжаването на румънската армия продължава с придобиването на нови подводници, съобщава „Defense Romania“, информира БГНЕС.

Военноморските сили (ВМС) са най-ощетената военна структура по отношение на отделяните финансови средства досега. Поради тази причина министерството на националната отбрана поиска одобрението на парламента за закупуване на подводници.

Военното министерство очаква предварителното решение на парламента за започване на съответните процедури по отпускане на средства към няколко програми за модернизация, предназначени за румънските военноморски сили.

Според официалния документ, с който „Defense Romania“ се запозна, сред проектите е програмата за придобиване на „Подводници срещу надводни и подводни заплахи“. Друга инициатива на ВМС, посочена в документа, е придобиването на миночистачи. Същевременно ще бъдат модернизирани наличните ракетни катери.

Що се отнася до придобиването на подводници, министерството на отбрана посочва: „Програмата за модернизация се състои в придобиването на бойни способности срещу надводни и подводни кораби. За целта е необходимо оборудване на румънските военноморски сили с подводници, за да се постигне ефективност в областта на разузнаването и събирането на информация на оперативно и стратегическо ниво. Едновременно с това се цели изпълнението на бойни действия срещу вражески кораби и подводници, включително унищожаване, неутрализиране и възпиране на вражеските военноморски сили…“.

Следва да се отбележи, че одобрението на Парламента е необходимо за покупки, равни или по-големи от 100 млн. евро, съобщава „Defense Romania“.

Миналото лято Румъния подписа писмо за намерения с Франция за придобиване на поне две френски подводници от клас „Scorpene“.

Прогнозната стойност на сделката е приблизително 500 млн. евро. Експерти посочват, че Румъния ще се нуждае от поне три подводници.

Румъния вече не разполага с нито един действащ плавателен съд от този тип. Последната подводница, „Делфинул“, е изведена от активна експлоатация от 1996 г. насам.

Що се отнася до писмото за намерения относно закупуването на френски подводници клас „Scorpene“, следва да се отбележи, че те са от ново поколение, произведени от френската компания „Naval Group“ в сътрудничество с испанската „Navantia“.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота