Варненската „Галера 07“ строи нов електрически катамаран за Силистра

До края на годината варненската компания за малотонажно корабостроене „Галера 07“ трябва да предаде на Община Силистра нов изцяло електрически катамаран, който ще осигурява транспортно – комуникационна връзка по р. Дунав с гр. Кълъраш, научи Maritime.bg.

Илюстративно изображение | Катамаран БУРГУС | Снимка: Maritime.bg / архив

Базираната във Варна компания бе единствен кандидат в обществената поръчка на крайдунавската община за строителство на нов кораб, който ще обслужва и туристически маршрути.

Бъдещият нов туристически катамаран на Силистра е вероятно първи изцяло електрически плавателен съд, построен у нас.

Изпълнението на проекта включва проектиране, изработка, ходови изпитания, доставка до пристанище Силистра и ремонт, ако настъпи увреждане през времето на гаранционния период.

По заданието съдът трябва да има дължина до 14 метра и широчина до 6 метра. Той трябва да има двучленен екипаж и да приема до 28 пасажери. Максималната скорост е до 13 км./ч. Плавателният съд трябва да бъде оборудван с два електрически двигателя.

През 2021 г. „Галера 07“ предаде на Община Бургас катамаран „БУРГУС“, който поддържа редовни линии до местни забележителности. Плаванията на „БУРГУС“ през този сезон се откриват от утре от бургаската Магазия 1. До 17 април построеният във Варна съд ще извършва по един курс на ден от 1130 часа до о. Света Анастасия.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота