Музей на рибарския поминък вдъхна нов живот на рушащата се Водна кула в Поморие

Опасната стара сграда на някогашната Водна кула в Поморие вече е превърната в красив Музей на рибарския поминък. Днес кметът на община Поморие Иван Алексиев официално откри новия арт комлекс в присъствието на заместник-кмета Янчо Илиев, мениджъра проекти Георги Петков, директора на Исторически музей – Поморие Антон Карабашев, Валентин Продромов – председател на местното рибарско сдружение и рибари.

Дейностите бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При изпълнение на проекта за реконструкция на разрушеното и опасно съоръжение са изградени панорамна площадка и технически зони, обособена е мултифункционална зала за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града и рибарството, представени на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено е и благоустройство на дворното пространство.

„Щастлив съм, че Поморие се сдоби с още един обект, разкриващ повече за миналото, но и за настоящето на нашия град и за препитанието на хората в него. Това ще бъде един жив музей, защото рибарството в Поморие го има и ние полагаме усилия, за да спомогнем развитието на този поминък и за да улесним работата на рибарите. Всеки посетител ще може да се запознае с историята и да научи любопитни факти за занаята. Освен това обектът е с такава локация, че посетителите ще имат възможност да се разходят до близкия вълнолом или до рибарското пристанище, за да видя на живо как се лови вкусна риба.“, каза кметът Алексиев.

Паралелно с този, ще се изпълни и проект за цялостна реконструкция на съществуващите в близост до водната кула обекти (складове и гаражи) с цел превръщането им в арт ателиета за приложно и изящно изкуство.

Предстои обогатяване на музейната експозиция, както и създаване на занаятчийски ателиета с тематика „Рибарството – култура и бит на рибарите“. Местните рибари от рибарско сдружение „Нептун“ направиха дарение – автентична дървена лодка, която скоро също ще намери място в музея.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота