IMO очаква повече усилия в борбата срещу пиратството в Гвинейския залив

Все още няма информация за местоположението и състоянието на екипажа на отвлечения от пирати и плаващ под флага на Сингапур танкер SUCCESS 9 (IMO: 9258131), съобщиха от Морската и пристанищна власт на Сингапур.

Maritime.bg припомня, че на 10 април въоръжена група пирати успява да качи на борда на плавателния съд, когато той се намира на малко над 300 nm от Абиджан в Кот д’Ивоар. SUCCESS 9 стана втори атакуван от пирати кораб за по-малко от месец във водите на Гвинейския залив. По-рано шестима моряци от екипажа на плаващия под флага на Либерия танкер MONJASA REFORMER (IMO: 9255878) бяха отвлечени.

„Дълбоко съм обезпокоен от скорошното отвличане на шестима членове на екипажа на „Monjasa Reformer“ на 25 март и съобщенията за продължаващ сега инцидент с танкер в Гвинейския залив“, каза генералният секретар на Международната морска организация (IMO) Китак Лим, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на организацията.

IMO признава напредъка, постигнат от 2021 г. насам, в колективните усилия за борба със заплахата от пиратство и произтичащото от това намаляване на броя на пиратските атаки.

Организацията настоява за продължаване на устойчивата подкрепа за защита на моряците и за оперативната реакция срещу пиратството в Гвинейския залив.

„Към продължаващата заплаха трябва да се подходи съгласувано, с участието на всички съответни участници и включително регионални субекти“, призова още Китак Лим.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота