40% от моряците са се сблъсквали с нарушаване на трудовите права

Голям е броят на агенциите за подбор на морски кадри, които изискват от моряците да заплащат такси за осигуряване на работни позиции. Това става ясно от изследване, публикувано от Института за правата на човека и бизнеса (IHRB) и Инициативата за устойчиво корабоплаване (SSI).

Изследването е проведено с анкета сред 5 000 моряци между септември 2022 г. и февруари 2023 г.

Проучването установява, че на над две трети (70%) от моряците, които са претърпели нарушаване на трудовите права, са били изисквани такси при наемане на работа.

Организациите подчертават, че подобни незаконосъобразни практики могат да доведат до условия на принодителен труд.

Не малък е броят на моряците станали жертва на фалшификации, при които са заплащали такси за осигуряване на работна позиция в корабен екипаж, но не са получили такава.

Изследването показва още, че от тези, които са били обект на незаконно таксуване, голямото мнозинство (71%) не са го докладвали, в повечето случаи защото не са знаели къде да докладват за подобни злоупотреби.

40% от анкетираните моряци са преживели най-малко една форма на неетично или незаконно действие в нарушение на международните стандарти, свързани с трудовите права, или по време на процеса на набиране, или по време на работа на море.

Най-много случаи за изисквани такси при наемане на работа докладват моряци от Индия, Нигерия, Украйна, Филипини, Гана, Пакистан, Румъния, Хърватия и Бангладеш.

Вижте цялото изследване:

seafarers_and_recruitment_fees

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран