Чрез фотоидентификация следят популацията на делфини в Черно море

За първи път в България ще стартира инициатива за фотоидентификация на китоподобни – делфини. Това съобщиха за Maritime.bg от СНЦ „Зелени Балкани“. Чрез използване на изображения с висока резолюция на гръбните перки, ще се позволи разграничаване на индивидуалните белези на отделните индивиди.

Чрез новия за страната метод ще могат да се определят части от акваторията, в която отделните индивиди се развиват. Ще могат да бъдат проследявани взаимоотношенията между животните и ще бъдат отчитани техните движения.

Пазителите на природата съобщиха още, че са били извършвани и редица други новаторски изследвания. За първи път е направен директен мониторинг на приулова (случайно уловени) делфини.

Установена е и висока смъртност при новородените на морската свиня (Phocoena phocoena; муткур). Това е било установено по време на проучване по българското и турското черноморско крайбрежие.

Целта на редицата научни изследвания е да бъде намален негативния ефект от човешката дейност върху бозайниците в Черно море.

Maritime.bg припомня, че бе проведена национална експертна среща за опазване и проучване на китоподобните в Черно море в края на месец май в Посетителския център на Зелени Балкани на брега на Поморийското езеро.  Срещата бе организирана от Зелени Балкани в рамките на проект „Пилотни дейности за фотоидентификация на китоподобни (делфини) по южното Черноморско крайбрежие на България”, изпълняван от Зелени Балкани и подкрепен от Секретариата на ACCOBAMS (Споразумение за Опазване на Китоподобните в Черно и Средиземно море и съседния Атлантически регион).  В мероприятието взеха участие представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Института по рибни ресурси – Варна, Институт по океанология, Районни инспекции по околна среда и води – Бургас и Варна, Басейнова Дирекция – Черноморски район, Община Поморие и други. Експертите обсъдиха различни подходи за проучване на китоподобните, които са иновативни за страната ни и въпреки, че се използват в редица страни са новост за България.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред