Откриха общности от крайбрежни видове в Голямото тихоокеанско сметище

Учени са открили процъфтяващи общности от крайбрежни видове, включително малки раци и анемонии, живеещи на хиляди мили от първичните си местообитания върху „Голямото тихоокеанско сметище“ („Голям боклучен остров“), разпростиращо се в акватория от 620 000 квадратни мили в океана между Калифорния и Хавай, предаде DEO.bg.

В ново проучване, публикувано в списанието Nature Ecology & Evolution, екип от изследователи разкри, че десетки видове крайбрежни безгръбначни организми са успели да оцелеят и да се възпроизвеждат върху „острова“ с преобладаващи пластмасови отпадъци.

Учените казват, че констатациите предполагат, че пластмасовото замърсяване може да позволи създаването на нови плаващи екосистеми от видове, които обикновено не могат да оцелеят в открития океан.

За разлика от органичния материал, който се разлага и потъва в рамките на месеци или най-много няколко години, пластмасовите отпадъци остават в океаните за много по-дълго време, давайки възможност на съществата да оцелеят и да се възпроизвеждат в открития океан в продължение на години.

„Беше изненадващо да видя колко чести са крайбрежните видове. Те бяха върху 70% от отпадъците, които открихме“, казва Линси Харам, научен сътрудник в Националния институт по храните и земеделието и водещ автор на изследването.

Харам и нейните колеги изследват 105 предмета от пластмаса, извадени от голямото тихоокеанско сметище между ноември 2018 г. и януари 2019 г. Те идентифицират 484 морски безгръбначни организми върху отломките, представляващи 46 различни вида, от които 80% обикновено се срещат в крайбрежните местообитания.

„Доста голям процент от разнообразието, което открихме, бяха крайбрежни видове, а не местните пелагични океански видове, които до голяма степен очаквахме“, казва Харам.

ПРОДЪЛЖЕТЕ ЧЕТЕНЕТО В DEO.BG

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран