Аржентина купува три нови подводници

Аржентина е в напреднали преговори за придобиване на три нови дизел-електрически подводници.

Чилийската подводница Simpson (SS-21) | SS-21 е подводна лодка от клас 209/1400-I (Томсън). Илюстративно изображение | Снимка: ВМФ, САЩ.

Проектът е на стойност 1,3 млрд. щ. долара.

Страната преговаря с френската Naval Group, както и с немската ThyssenKrupp.

Аржентина очаква правителствата на Франция и Германия също участват в преговорите, тъй като от тях се очаква да предоставят кредити за финансиране на евентуална поръчка, както и да служат като гарант по бъдещите договори.

Според неназовани източници на „Defense News“ френската Naval Group предлага подводници от тип „Scorpene“, докато немските конкуренти предлагат флотът на Аржентина да придобие подводни лодки от клас 209/1400 или 214.

Според местни анализатори планираният бюджет от 1,3 млрд. долара вероятно ще бъде увеличен.

В Кордоба бе открит паметник на загиналите членове на екипажа на подводницата ARA SAN JUAN

Междувременно на емоционална церемония в Кoрдоба бе открит паметник на загиналите членове на екипажа на подводницата ARA SAN JUAN. Паметникът изобразява подводница, изработен е от желязо и ламарина, с височина шест метра, дължина осем метра и ширина шест метра, съобщи местната община.

На 17 ноември 2017 г. флотът съобщи, че е изгубена връзката с подводната лодка и 44-членния й екипаж. Член на екипажа й бе и първата жена-офицер на аржентинска подводница, дъщеря на полски имигранти. ARA SAN JUAN е извършвала преход във водите на залив Сан Хорхе към базата си в Мар дел Плата от Ушуая, след края на военноморско учение. Последната известна позиция на подводницата е на 270 nm от пункта й за базиране

Всичко за инцидента с ARA SAN JUAN, четете тук

Миналото лято Румъния подписа писмо за намерения с Франция за придобиване на поне две френски подводници от клас „Scorpene“. Прогнозната стойност на сделката е приблизително 500 млн. евро.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според