Преди година евакуираха част от екипажа на кораб „Царевна“

Преди година, на 18 април, с полет от Сочи до Варна се завърна част от екипажа на кораб „Царевна“, който бе блокиран в пристанище Мариупол от началото на военните действия между Русия и Украйна.

След кацането си във Варна моряците заявиха, че тяхната евакуация е осигурена от силите на Руската федерация.

Рали Димов – втори механик, Радослав Стоянов – моторист и Живомир Митев – кадет, разказаха по-късно пред Maritime.bg за месеците на борда на кораба в пристанището, в което също имаше бойни действия.

Година след успешната евакуация Рали Димов вече е главен механик на борда на ферибот и работи в чуждестранна компания.

„Някои от колегите останаха при същия корабособственик, но други, като мен, потърсиха реализация в други компании“, каза Димов пред Maritime.bg.

„Предполагам, че всеки иска да забрави този спомен“, каза още Димов.

Докато международните усилия са насочени към осигуряването на износа на зърнени товари от Украйна през т.нар. Зърнен коридор в Черно море, който създаде криза в земеделието на България Румъния, Полша, Унгария и Словакия, 331 моряци остават на борда на 62 кораба, според писмо до ООН от февруари на компании и неправителствени организации от морската индустрия.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран