Срив от 4,5% в товарооборота на пристанище Антверпен-Брюж

Спад на товарооборота от 4,5% за първото тримесечие на годината отчете обединеното пристанище Антверпен-Брюж. През терминалите на пристанището са преминали общо 68,7 млн. мт товари, съобщиха днес пред Maritime.bg от пресслужбата на администрацията.

Снимка: MSC

„Този спад се дължи на все още сложния геополитически и макроикономически контекст, който доведе до спад в контейнерния сегмент и значителни промени в товаропотоците“, твърдят от пристанището.

Оперативните предизвикателства на контейнерните терминали бавно намаляват от третото тримесечие на 2022 г. в пристанище Антверпен-Брюж.

„Икономическата несигурност и инфлацията доведоха до глобално забавяне на търсенето на контейнерни превози и отмяна на плавания, особено тези от Далечния изток. Заедно с продължаващия конфликт в Украйна, който ограничи с две трети товароборота, свързан с Русия през първите три месеца на 2023 г., доведе до спад от 5,7 % при обработката на контейнери“, казват от пристанището.

През 2022 г. товарооборотът на пристанище Антверпен-Брюж намаля с 0,7 процента в сравнение с 2021 г. В терминалите на пристанището за миналата година бяха обработени 286,9 млн. тона товари.

Припомняме, че българските пристанищни комплекси на Черно море и река Дунав отчетоха ръст в товарооборота за изминалата 2022-а година.

Над 41,3 млн. тона са обработените товари в речните и морските пристанищни терминали у нас.

Малко над 49,3 млн. тона товари са обработени в турските пристанища за първите три месеца на годината, като се отчита спад от 7,5% спрямо същия период за 2022 г.

Общо в 10-те най-големи пристанища на Турция са обработени 36,3 милиона тона, което е 84% от общия товарооборот.

Над 220 млн. тона товари са обработени в руските пристанища за първите три месеца на годината, според статистика на Федералната агенция за морски и речен транспорт.

Отчита се ръст от 10% спрямо същия период на миналата година.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран