Рибарски протест блокира Варна и границата с Румъния

На 21.04.2023 г. от 1030 часа ще се проведе митинг-събрание на открито, с участие на представители на морския риболовен сектор. В организираното митинг-събрание участие ще вземат собственици на риболовни кораби и рибари от гр. Варна, гр. Каварна, гр. Балчик, гр. Бяла, съобщиха пред Maritime.bg организаторите.

В 10:30 часа участниците в протеста ще се съберат пред Рибарско пристанище „Варна“, район Аспарухово, след което с автомобили ще се придвижат до сградата на Дирекция Морска администрация – Варна. Участниците ще изразят публично своята позиция в рамките на един час, след което колоната от автомобили ще се насочи към ГКПП Дуранкулак .

Шествието няма да спира движението от и към граничния пункт, но вероятно колоната силно ще затрудни движението в района.  

Причини за провеждане на протеста, според организаторите, са свързани с „нежеланието и неспособността на Община Варна, Министерство на земеделието и Министерство на транспорта и съобщенията да намерят решение и осигурят законно ползване на рибарски пристанища и лодкостоянки в област Варна“.  

Към настоящия момент, на територията на област Варна, не съществуват общински или държавни пристанища, които могат да бъдат използвани от риболовни кораби, твърдят организаторите.

Съществуващите пристанища се оказват забранени от закона за ползване или законни, но негодни за ползване, какъвто е случаят с Рибарско пристанище „Карантината“.

„За проблема алармираме от години, но очевидно никой не желае решаването му. В момента риболовните кораби трябва да напуснат места за домуването им или да плащат глоби между 50 000 и 200 000 лева. Ето защо се възползваме от законовата възможност да изразим позицията си публично с цел намиране на спешно решение на проблема“, казват от Сдружение „Черноморски изгрев“.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран