Турция започва доставките на газ от находищата в Черно море

Турският президент Реджеп Ердоган ще участва днес на официална церемония за първа доставка на газ от находищата в Черно море до съоръженията за преработка на „Боташ“ край Фильос.

В резултат на открития в различни газови находища през последните години, Турция обяви установени в Черно море 710 милиарда кубически метра природен газ с пазарна стойност от 1 трилион долара, пише местният вестник „Хюриет“.

Очаква се подаването на газ от Черно море към газопреносната мрежа в Турция да започне през май, според думите на Фатих Дьонмез, министър на енергетиката. Той изтъква, че се очаква свиване на вноса с до 30%.

В българската акватория на Черно море газ добиваше единствено „Петроселтик България“, която има концесия за находище „Галата“ в плитките води край Варна, както и за съседните „Калиакра“, „Каварна“ и „Каварна-изток“, припомня Капитал. По стари данни на компанията доказаните и вероятните запаси от първите три блока се оценявани на 566 млн. куб.м – една шеста от българското потребление. Към днешна дата те са изчерпани и не се случва нищо с находището, според изданието.

През февруари 2022 г. беше удължено и разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ с две години. Блокът се намира навътре в акваторията на Черно море, срещу северната част на българското крайбрежие. Другият черноморски блок, в който вървят проучвания, е „Хан Кубрат“ (преди „Силистар“) с площ малко под 6900 кв. км. Разрешението за търсене и проучване на нефт и газ там беше издадено през 2016 г. на Shell за срок от 5 години, но не е ясно дали е било подновено. Беше обявено през миналата година, че блок „1-26 Тервел“, бившият „Терес“, ще бъде обект на конкурс, но и по този въпрос засега няма административно придвижване.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за