Морска администрация: Недопустима е новата наложена обезпечителна мярка за либийския танкер в Бургас

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е внесла жалба във Върховния административен съд срещу определението на Административен съд София – град, с което на агенцията бе разпоредено да допусне отплаването на либийския танкер BADR (IMO: 9356426), който от години се намира на рейда край Бургас, научи Maritime.bg.

Снимка: Kozanitis Leonardos

Корабът е част от състава на либийската държавна танкерна компания GNMTC, която го контролира през свое дъщерно дружество в Малта. През 2017 г. 250-метровият танкер BADR „заседна в българското юридическо блато“, след като българско ДЗЗД предяви претенции към собствеността над танкера с доказано фалшива ипотека.

През 2020 година за собственик на танкера се обяви регистрираната година по-рано в Израел от местния адвокат Гадиел Блустейн „Ливия марийн сървисиз“. Тогава Maritime.bg се свърза с юриста по телефона. „Нищо не мога да коментирам, аз съм адвокат“, отсече Блустейн и отказа да разкрие кои са действителните собствениците на фирмата, кога и как са придобили танкера.

През миналия месец претендиращата да бъде собственик на плавателния съд компания изпраща искане до Дирекция „Морска администрация“ – Бургас за отплаване на кораба за ремонт, позовавайки се на „тежкото му техническо състояние“, докато Израел стана поредна държава, отменила регистрацията на танкера.

Искането на „Ливия марийн сървисиз“ за отплаване за ремонт е отказано от ДМА – Бургас, която се позовава на предходен арест на танкера, наложен в полза на действителните му собственици – базираната в Малта компания „Либиън навигейтър“, част от групата на държавната танкерна компания на Либия GNMTC.

Тогава „Ливия марийн сървисиз“ завежда молба за обезпечение за бъдещ иск за административното й право да получи разрешение за отплаване за ремонт. Административен съд София – град издава обезпечителна заповед, с която задължава ИА „Морска администрация“ да допусне отплаването, макар корабът да е арестуван по искане на неговите действителни собственици и с решение на Окръжния съд в Бургас.

Сега Изпълнителна агенция „Морска администрация“ обжалва издадената заповед от Административен съд София – град, като за първи път агенцията използва аргументи и доказателства, потвърждаващи либийската регистрация на кораба.

„Наложената обезпечителна мярка (на Административен съд София – град, б.р.) е недопустима“, пише в жалбата на ИАМА, с която Maritime.bg разполага.

Налага се агенцията да обясни пред съдиите и как функционира самата тя, включително кой има правомощия да разрешава отплаването на кораб: „…компетентният да издаде разрешение за отплаване орган е капитанът на пристанище Бургас …“, разяснява агенцията.

Налагането на обезпечителна мярка за отплаване на кораба е недопустимо, тъй като е в противоречие с вече наложени и влезли в сила обезпечителни мерки, изтъкват от ИАМА и посочват, че корабът вече е арестуван от малтийския си собственик „Либиън навигейтър“.

Наличната в ИА „Морска администрация“ информация, която агенцията представя в своята жалба, опровергава и твърдението, че BADR плава под флага на Израел.

Агенцията посочва пред върховните съдии, че със съдебно решение на съд в Израел регистрацията на кораба е отменена. Maritime.bg припомня, че преди това опитващите да овладеят контрола над танкера от повече от петилетка се сблъскаха и с ефективно правораздаване в държави като Белиз, Либерия, Камерун и др., които също отмениха регистрациите на кораба.

ИАМА съобщава, че на 10.03.2023 г. президентът на либийската пристанищна и морска транспортна администрация издава постоянно удостворение за регистрация на кораба и той е вписан в либийския регистър.

„Тези обстоятелства поставят под съмнение твърденията на молителя, че той е собственик на процесния танкер“, отсичат в жалбата си от агенцията.

Липсата на регистрация на кораба в регистъра на Израел и липсата на валиден клас пък изключват възможността за отплаване на кораба.

„Липсата на валидни корабни документи сама по себе си е основание за задържане на плавателения съд“, напомнят в жалбата си от агенцията.

Агенцията настоява ВАС да определени като незаконосъобразна и да обезсили обезпечителната заповед на Административен съд София – град.

САГАТА С ЛИБИЙСКИЯ ТАНКЕР В БУРГАС

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според