Отчетоха напредък по проекта за създаване на цифров двойник на Пристанище Варна

Научен екип на Технически университет – Варна, с ръководител проф. д-р инж. Тодор Ганчев, проведе работна среща по проект ILIAD, съобщиха пред Maritime.bg от учебното заведение. Учените работят съвместно с 55 партньори от 18 държави за създаване на цифров двойник на Световния океан.

На срещата беше представена визуализация на основните функционалности и навигационни ориентири, свързани с изграждане на прототипа на Варненското пристанище – „Harbor Safety – Varna Port Pilot“.

Научният екип на Технически университет – Варна, съвместно с ДП „Пристанищна инфраструктура“ разработва цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро. Създават се компютърни модели на процесите в залива и технологични прототипи, които да подпомогнат навигацията на корабите при неблагоприятни метеорологични условия и да подобрят сигурността при преминаване през плавателните зони.

Дигиталният близнак, създаден от учените на Технически университет- Варна ще интегрира следните процеси:

Метеорологични модели с високи времеви и специфични за местоположението разделителни способности, създадени въз основа на данни за времето (вятър, вълни, мъгла, температура, водно течение);

Добавена реалност и базирани на изкуствен интелект модели в подкрепа на корабните пилоти, капитани и диспечери на трафика, позволяващи оценка на риска в реално време и т.нар. „Сляпа навигация“, при условия на ограничена видимост;

Бази данни, основаващи се на Citizen Sciencе, чрез разработване на мобилно приложение, в което потребителите могат да сигнализират за наличие на замърсяване по крайбрежието, струпвания на медузи, промени във времето и други нетипични явления.

Освен екологично въздействие, повишаване на безопасността на корабоплаването, очаква се проектът ILIAD да намали значително времето, в което Пристанище Варна остава затворено, поради неблагоприятни метеорологични условия.

Проектът Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services е финансиран чрез програмата за изследвания и иновации на ЕС Хоризонт 2020.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за