Операции на ЕС за свободно корабоплаване в Тайванския проток иска Жозеп Борел

Ръководителят на европейската дипломатическа служба на ЕС Жозеп Борел призовава военноморските сили на страните от ЕС да патрулират в Тайванския проток в статия, публикуван днес във френското издание „Журнал дю диманш“, предаде Франс прес.

Европа трябва „да демонстрира ангажираността си с този въпрос, който ни засяга в икономически, търговски и технологичен план“, пише Борел за „Журнал дю диманш“. „По тази причина призовавам военноморските сили на европейските страни да патрулират в Тайванския проток, за да покажат привързаността на Европа към свободата на корабоплаването в тази зона, която е абсолютно ключова“, се казва в статията на високопоставения европейски представител, предаде БТА.

„Тайван е от ключово значение за Европа“, заяви Борел във вторник, в началото на дебат в Европейския парламент, посветен на Китай. 

„Става дума за най-стратегическия проток в света, особено що се отнася до търговията: трябва да присъстваме там посредством операции по свободно корабоплаване“, изтъкна Борел. „Тайван несъмнено е част от нашия стратегически периметър за гарантиране на мира и за защита на интересите ни“, каза още той.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.