Варна върху карта на Марко Фасои от 1679 година

Отсечка от картата на Марко Фасои от 1679 година със западното крайбрежие на Черно море и Варна (verna). Библиотека „Хънтингтън“, Сан Марино, Калифорния, САЩ. 

Марко Фасои (Marco Fassoi / Marcheto Fassoi) е италиански (венециански) адмирал и картограф от 17-и век (активен между 1669 и 1679 г.).

Картата на Марко Фасои от 1679 г. е върху пергамент, фино обработена овча кожа. Тя е част от атлас с 4 карти с размери 395 х 560 мм. Атласът се съхранява в колекциите на библиотеката „Хънтингтън“, Сан Марино, Калифорния, САЩ. 

Картата е украсена с изглед на Константинопол (contantinopoli) и с 3 рози на ветровете с 16 и 32 лъча (румби). Мрежата от курсови линии (локсодроми) е нанесена с черно мастило. Имената на малките острови в гръцкия архипелаг и в Адриатика са нанесени в 2 таблици. Надпис в картуш посочва автора и датировката на картата („16 – Armigero Marcheto Fassoi fecit – 79“).  

Върху картата е нанесена и Варна (verna).

В Бургаския залив са нанесени два острова, а със знак „+“ удобните корабни стоянки.

Топоними по западния бряг на Черно море: proschaniza (остров Китук), grosea (лиман Синое), costanza (Костанца), pangala (Мангалия), losilusico (нос Шабла), caiacla (нос Калиакра), gauarna (Каварна), castri (резиденция „Евксиноград“), verna (Варна), rusico (пристан на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината“), mauro (Черни нос), leuiza (Обзор), mesembar (Несебър), poro (Бургас), scafidia (Скеф / Димчево), sisopoli (Созопол), lesina (Маслен нос), verdizo (нос Урдовиза), stagnaira (Инеада). 

Marco Fassoi, Chart of the central and eastern Mediterranean Sea, 1679. Huntington Library, San Marino, California, United States, Call Number: mssHM 30.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота