Недостатъчен е броят на корабите за обслужване на офшорните вятърни паркове

Повече от 100 компании предупредиха в обща декларация, че скоростното разширяване на офшорните вятърни паркове в Европа ще предизвика сериозни проблеми по веригите за доставки, предаде ДПА.

Производителите смятат, че вятърната индустрия в Европа не е достатъчно голяма, за да отговори на политическите амбиции за десетократно разрастване на офшорния капацитет в Северно море – до 300 гигавата до 2050 г.

В декларацията се посочва, че са налице ограничения при производството на ключови компоненти като основи, кабели и трансформатори, а и броят на корабите, необходими за инсталиране и обслужване на ветрогенераторите, също е недостатъчен, предаде БТА.

„Необходими си големи нови инвестиции в производството и в ключовата инфраструктура като електропреносна мрежа и пристанища“, посочват компаниите и призовават правителствата да осигурят достатъчно финансиране за изпълняването на заложените цели. 

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.