Флотът има нужда от поне 6 хеликоптера за търсене и спасяване на море

Поне 6 хеликоптера са нужни на Военноморските сили, за да се осигури търсенето и спасяването на море в отговорния района на България. Такава е експертната оценка на подполковник Милен Хинтоларски – старши инспектор-пилот в Командването на ВМС, в интервю пред Атанас Панайотов за в. „Българска армия“.

„На нас ни трябват шест вертолета и повече екипажи, за да можем при готовност 30 минути, 24 часа в денонощието обществото да разчита на нас. В момента – с три машини, с шепата кадри – пилоти, бордни инженери и авиомеханици, плувци-спасители – ние не можем да си го позволим“, казва подполковник Хинтоларски.

По думите му военноморската авиация не е част от „112“.

„И нашето включване в операцията по търсене и спасяване става след вземането на тежки управленски решения по дълга верига. И затова, за съжаление, нашите вертолети не се използват като първо средство, каквото трябва да бъдат, а често като последно средство, когато нещата са практически безнадеждни. Нашето голямо предимство е скоростта: 140 възла крейсерска скорост, за да отидем до мястото, имаме и далечина на полета, която е съизмерима с размерите на българския район за търсене и спасяване. Но от една страна системата ни „112“ не е изградена достатъчно добре, а от друга – трите наши машини са недостатъчни за такава дейност“, казва той.

Подполковник Хинтоларски допълва още, че очакваните машини по HEMS проекта не са спасителни вертолети за морските пространства.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран