Съдът не допусна отплаването на либийския танкер от Бургас „за ремонт в акваторията на Черно море“

Софийски градски съд спря изпълнението на определение на Административен съд София – град, с което на Морска администрация бе разпоредено да допусне отплаването на либийския танкер BADR (IMO: 9356426) „за ремонт в акваторията на Черно море“, научи Maritime.bg.

Либийският танкер BADR край Бургас | Снимка: Иван Колев / Maritime.bg, архив

Издадена е и нова обезпечителна заповед на „Либиън навигейтър“, базирано в Малта дъщерно дружество на държавната танкерна компания на Либия GNMTC, която от години се бори да си върне контрола над кораба. През 2017 г. 250-метровият танкер BADR „заседна в родното юридическо блато“, след като българско ДЗЗД предяви претенции към собствеността над танкера с доказано фалшива ипотека.

По-късно базираната в Израел компания „Ливия марийн сървисиз“ се обяви за собственик на кораба, а регистриралият дружеството адвокат не успя да обясни как това се е случило.

През миналия месец същата компания изпрати искане до Дирекция „Морска администрация“ – Бургас за отплаване на кораба за ремонт, позовавайки се на „тежкото му техническо състояние“. Искането бе отхвърлено от Морска администрация заради наличие на предходен арест на танкера, наложен в полза на действителните му собственици – базираната в Малта компания „Либиън навигейтър“.

Базираното в Израел дружество заведе молба за обезпечение за бъдещ иск за административното й право да получи разрешение за отплаване за ремонт, а по нея Административен съд София – град издаде обезпечителна заповед, с която задължи агенцията да допусне отплаването. ИАМА обжалва тази заповед като недопустима.

Сега с определение на Софийски градски съд се потвърдиха и тезите на Морска администрация, която за първи път използва аргументи и доказателства, потвърждаващи либийската регистрация на кораба.

В новия съдебен акт, с който Maritime.bg разполага, се посочва още, че искът на „Либиън навигейтър“ срещу компанията от Израел, представяща се за собственик на кораба, е международно подведомствен на българския съд.

„С оглед на представените към този момент по делото доказателства на този етап от производството може да се приеме, че искът е и вероятно основателен“, пише в съдебното определение по повод опита на либийската компания да си върне собствеността и да получи обратно владението над моторния танкер.

САГАТА С ЛИБИЙСКИЯ ТАНКЕР В БУРГАС

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота