НИК 421 може да плава и до Арктика

След 126-дневно плаване научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще застане на Морската гара, Варна, на 02 май (вторник) в 1000 ч., съобщават от Българския антарктически институт.

НИК 421 е първи български военен научноизследователски кораб, достигнал о-в Ливингстън, Антарктика.

Съдът достави на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ строителни материали, необходими за изграждането на нов лабораторен блок, както и 50 тона товари за испанските бази „Хуан Карлос I” на о-в Ливингстън и „Габриел де Кастиля” на о-в Дисепшън.

На борда на кораба се проведоха и първите български научни изследвания в Южния океан.

За посрещането на кораба на Морска гара, Варна се предвижда официална церемония, организирана Военноморското училище.

Междувременно на проведена среща между проф. Христо Пимпирев и Андрия Брулет-Родригез, зам.-посланик на САЩ у нас, са обсъдени въпроси, относно със сътрудничеството между САЩ и нашата страна в полярните региони с участието на български и американски учени в съвместни проекти, свързани с глобалните климатични промени, съобщиха още от антарктическия институт.

„Специално внимание беше обърнато на бъдещето използване на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий” освен в Антарктика, в Арктика и Черно море“, уточняват от БАИ.

Зам.-посланик Брулет-Родригез ще присъства на официалната церемония при пристигането на кораба на Морска гара.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран