Пристанище Ротердам отчита спад в товарооборота за първото тримесечие

През първото тримесечие на 2023 г. през терминалите на Пристанище Ротердам са преминали 1,5% по-малко товари, отколкото през същия период на миналата година.

Спад при обработката на контейнери в Пристанище Ротердам за първото тримесечие. Снимка: Кеес Торн

Общо са обработени 111,7 милиона тона в сравнение със 113,4 милиона тона през същия период на 2022 г., съобщиха от администрацията.

Спадът се отнася главно при обработката на контейнери и насипни товари. Отчита се ръст при минералните масла, суровия петрол, LNG, желязната руда, скрап, зърнени товари и въглища.

„Както се очакваше, 2023 г. започна с лек спад в товарооборота. Особено при контейнерите се сблъскахме със спад поради високата инфлация и отслабващата икономика. Резултатите в останалите сегменти показват основно растеж и потвърждават, че зависимостта от руските енергийни потоци е допълнително намалена в съответствие със санкциите. За остатъка от годината очакваме ограничен спад поради несигурността, породена от настоящата геополитическа ситуация и високата инфлация“, казва Алард Кастелайн, главен изпълнителен директор на пристанищната администрация на Ротердам.

Maritime.bg припомня, че спад на товарооборота от 4,5% за първото тримесечие на годината отчете обединеното пристанище Антверпен-Брюж. През терминалите на пристанището са преминали общо 68,7 млн. мт товари.

Междувременно българските пристанищни комплекси на Черно море и река Дунав отчетоха ръст в товарооборота за изминалата 2022-а година. Над 41,3 млн. тона са обработените товари в речните и морските пристанищни терминали у нас.

Малко над 49,3 млн. тона товари са обработени в турските пристанища за първите три месеца на годината, като се отчита спад от 7,5% спрямо същия период за 2022 г. Общо в 10-те най-големи пристанища на Турция са обработени 36,3 милиона тона, което е 84% от общия товарооборот.

Над 220 млн. тона товари са обработени в руските пристанища за първите три месеца на годината, според статистика на Федералната агенция за морски и речен транспорт. Отчита се ръст от 10% спрямо същия период на миналата година.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран