Кораб се вряза в морска вятърна турбина

Плаващият под флага на Антигуа и Барбуда кораб за генерални товари PETRA L (IMO: 8205187) се вряза в морски ветрогенератор на вятърния парк „Gode Wind“, край о. Нордерней, Северно море, Германия.

Построеният преди 39 години кораб с дедуейт 1685 т. е плавал от Шчечин, Полша с направление към Белгия, когато настъпва инцидентът.

Той не е докладван от капитана на плавателния съд, който е собственост и се менажира от базирана в Германия компания.

Видео:

Морската полиция на Германия е цитирана от сайта NDR, че това е първи случай, в който кораб се сблъсква с морска вятърна турбина.

Както обясни говорител на Морската полиция, цитиран от изданието, „инцидентът е доста забележителен“. Какви са точните причини PETRA L да се отклони толкова много от курса си, без екипажът да забележи и да се намеси, е предмет на разследване.

Няма пострадали сред моряците в екипажа на PETRA L.

Инцидентът е станал при благоприятна хидрометеорологична обстановка.

Maritime.bg припомня, че в началото на миналата година кораб DIAMOND SKY с екипаж от български моряци попадна в урагана Юнис и премина през ветрогенераторен парк. Капитанът на DIAMOND SKY показа изключително висок професионализъм и хладнокръвие, извеждайки 190-метровия кораб между ветрогенераторите на парка.

Вижте още тук: Кораб с български моряци попадна в урагана Юнис и премина през ветрогенераторен парк

През 2020 г. кораб за трансфер на екипажи удари ветрогенератор в морския вятърен парк „Borkum Riffgrund 1“, разположен във водите на Северно море, Германия. При тогавашния инцидент пострадаха трима души от екипажа на плаващия под флага на Великобритания NJORD FORSETI (IMO: 9786669).

Вижте още тук: Снимки на кораба, ударил ветрогенератор в Германия

Още снимки от инцидента с PETRA L:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран