Община Варна: Кораби с газене до 1,5 метра могат да влизат в „Карантината“

В пристанище „Карантината“ в Аспарухово могат да влизат кораби с газене до 1,5 м. Затова на рибарския кораб „Барбун“ още вчера е отказан достъп, тъй като плавателният съд гази над 2,10 м., обясни Младен Иванов, представител на оператора на порта, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

„Днес на своя отговорност кораб „Барбун“ е влязъл в пристанището и е заседнал в акваторията на пристанището. Плавателният съд е изтеглен от друг рибарски кораб“, пише в съобщението на общината.

„На 18 април дейностите по възстановяване на проектните дълбочини на пристанище „Карантината“ са приключени. Извършен е промер, който отговарят на проекта. В момента се извършват дейности по дооборудване на пристанището за получаване на удостоверение за експлоатационна годност от „Морска администрация“ за пълен капацитет – приемане на 116 плавателни съда. От юни 2021 година на пристанището има 42 плавателни съда, които са наематели с подписани договори“, пише още общинският пресцентър.

Maritime.bg припомня, че тази сутрин, около 0930 ч., риболовен кораб БАРБУН заседна на входа на рибарското пристанище. В 1051 ч. съдът бе изтеглен от района, след като заседна повторно при провлачването от риболовен кораб „СВ. АННА 1“.

По информация на Maritime.bg, ден по-рано на корабособственика е предложено именно от общинското предприятие да влезе в „Карантината“, тъй като днес предстои заснемане на телевизионен репортаж, който ще се излъчи през почивните дни по една от националните телевизии. „Един вид трябваше там да има кораб, за да се покаже колко добре е извършено удълбочаването“, заяви източник на Maritime.bg, пожелал да остане анонимен.

По темата:

Последни новини

Последни новини