Алексиев на Делфийския форум: Българските пристанища на Черно море могат да посрещнат товарооборота от Китай и Казахстан

Свързаността на Балканите е важна, за да посрещнем новите предизвикателства от военния конфликт в Украйна, държавите от региона можем да дадем решения, които са приложими и за Западна Европа. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на Делфийския икономически форум, който се провежда в Гърция.

„Войната провокира инфлация, енергийна криза и социални напрежения, не само в региона, но и в цяла Европа. Някои от основните логистични направления се променят, вече практически не функционира Северният коридор. Затова трябва много бързо да реагираме, с повече проекти за регионално сътрудничество в енергетиката, транспорта и цифровата свързаност“, посочи вицепремиерът.

Инициативите трябва да са подходящи за привличане и на частни инвеститори, защото не можем да разчитаме само на публични ресурси, обясни той. По думите му, в областта на транспорта, трафикът трябва да бъде насочен от пътищата към железниците. Това е и най-лесният начин да бъде следвана политиката на Европейския съюз за декарбонизация.

Христо Алексиев каза още, че България действа много активно за изграждане на вертикалните връзки по направлението Север – Юг, за да бъде осигурен достъп на държавите от Северна Европа до открито море и пристанищата в Северна Гърция.

Той добави, че е много актуално развитието на т.нар. Среден коридор от Китай, Казахстан през Черно и Каспийско море към Европа. Тук България и Гърция могат да сътрудничат много добре за посрещане на идващия трафик по Средния коридор чрез проекта Sea2Sea и съвместното управление на българските пристанища на Черно море и гръцките на Средиземно море, обобщи вицепремиерът.

В рамките на дискусионния панел, съветникът на гръцкия министър-председател за енергетиката, климата, околната среда и кръговата икономика Джордж Кремлис заяви, че за Гърция е много важно България да се присъедини към Шенген. „Подкрепяме ви и работим в тази посока“, добави той.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран