За първи път в историята на флота са проведени самостоятелни водолазни спускания до 72 метра

Спасителен кораб „Протео“ от състава на дивизион кораби със спомагателно назначение извършва плаване по проект „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“. 

Като част от процеса по валидиране на нови декомпресионни таблици и процедури и изграждане на дълбоководни водолазни способности, за първи път в историята на нашите Военноморски сили бяха проведени самостоятелни спускания до дълбочина 72 метра, в реални морски условия, с използване на изкуствени хелиево-кислородни дихателни смеси. Спусканията са част и от провеждащия се, съвместно с експерименталните спускания, пилотен курс за водолази-дълбоководници.

Освен водолази от дивизион кораби със спомагателно назначение, в спусканията участват и водолази от дивизион противоминни кораби и морската вертолетна авиобаза.

В осигуряването на спусканията участват водолази от Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители от ВМС и лекари от Военномедицинска академия. 

Спусканията в реални морски условия бяха предшествани от множество дълбоководни спускания в имитационни хипербарни условия, в барокамерата на спасителен кораб “Протео”, включително до пределната дълбочина от 100 метра.

Снимки (ВМС):

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според