Мъгла по курса на арктическото корабоплаване

Драстичното намаляване на сезонния лед в Арктика отваря за по-дълги периоди северните морски пътища, пише в съвместен доклад на учени от Китай и САЩ, изследвали историческите метео данни за региона, предаде Deo.bg.

„Прогнозираните арктически маршрути обаче може би са твърде оптимистични от гледна точка на спестяване на транспортни разходи от скъсени трансарктически разстояния, тъй като те не отчитат увеличената честота на морската мъгла над районите на оттеглящия се лед“, пише в изследването.

Според учените мъглата ще е основен проблем за корабоплаването в Арктика.

Северозападният морски път (СЗМП), над бреговете на Северна Америка, ще бъде много по-засегнат от ограничена видимост за корабоплаването при мъгла, отколкото Северния морски път (СМП) над бреговете на Руската федерация, сочат изследванията.

Учените калкулират, че времето за преход през СЗМП ще бъде удължавано с до 27% заради мъгли, а по СМП съответно с 11%, което в крайна сметка ще стане причина и за увеличени разходи на корабособствениците.

Пълният доклад от изследването, може да видите в Deo.bg

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за