Замърсители, създадени от човека, са открити на дълбочина от 8 000 метра в океана

Замърсители, създадени от човека, бяха открити от учени в океанската падина Атакама, която се спуска на дълбочина от над 8 000 метра в Тихия океан на около 160 километра от бреговете на Перу и Чили.

Наличието на полихлорирани бифенили (ПХБ) на такова отдалечено място подчертава един важен факт: „Нито едно място на Земята не е свободно от замърсяване“, пише Анна Собек, професор по химия на околната среда и ръководител на катедрата по екологични науки в Стокхолмския университет, съобщава DEO.bg.

ПХБ се произвеждат в големи количества от 30-те до 70-те години на миналия век, предимно в северното полукълбо, и се използват в електрическо оборудване, бои, охлаждащи течности и много други продукти.

През 60-те години на миналия век става ясно, че вредят на морските организми, което доведе до почти глобална забрана за използването им в средата на 70-те години.

Въпреки това, тъй като отнема десетилетия, за да се разградят, ПХБ могат да изминат дълги разстояния и да се разпространят на места, далеч от мястото, където са били използвани за първи път, и продължават да циркулират през океански течения, ветрове и реки.

Продължете четенето в DEO.bg

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран