Обсъждат строителството на плавателен канал Варна – Русе

Български евродепутати са предложили в Брюксел да бъде финансирано изграждането на плавателен канал между Варна и Русе. Двама български евродепутати отново повдигнаха темата, като поискаха включване на проекта в приоритетните за ЕС трансевропейски транспортни коридори, съобщава Капитал.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Сега идеята за канала беше възродена от двама български евродепутати – Андрей Новаков и Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП, които го предлагат като „най-пряката връзка по вода от Атлантика до Черно море през Дунав“ на Европейската комисия за включване в разширената приоритетна трансгранична транспортна мрежа (ТЕН-Т).

Подкрепа получават и сред някои от колегите им в Европейския парламент, от социалиста Петър Витанов и Радан Кънев, от ДБ/ЕНП, който през 2015 г. също беше правил опити да възроди този проект.

По време на гласуването в комисията по транспорт на Европейския парламент по-рано през април предложението получи положителен вот и предстои да се обсъжда на триалози с Европейската комисия и Съвета още тази седмица.

Maritime.bg припомня, че четвъртият по големина град в Румъния – Тимишоара, вече има достъп до европейската речна мрежа.

Българският проект, който сега ще се обсъжда, е известен като „Аспарухов вал – 680“, е наследство от социализма. Румъния вече работи по подобен проект за воден канал Букурещ – Дунав с финансиране по оперативните програми 2021 – 2027 и плана за възстановяване.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран