НИК 421 е на рейда пред Варна

Военният научноизследователски кораб „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ (НИК 421, IMO: 8112586), придобит от руска компания за 1,4 млн. лева и въведен в експлоатация за рекордните над 8,6 млн. лева, застана на котва на рейда пред Варна след участие в 31-ата българска полярна експедиция.

Съдът остава на котва, за да може утре да се проведе церемония с участието на президента, макар да бе напълно възможно да застане на Морска гара – Варна още сега.

Придобиването на близо 40-годишния плавателен съд и плаването му до о. Ливингстън струва на данъкоплатците над 14,2 млн. лева, според информация от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, което оперира кораба.

Припомняме, че Украйна придоби преди войната английски ледоразбивач за 5 млн. долара, който завърши втора мисия до ледения континент.

Утре на Морска гара – Варна ще се проведе „церемония по посрещане“, в която ще участва президентът Румен Радев.

Междувременно стана ясно, че Институтът по океанология планира придобиването на нов научноизследователски кораб, като калкулациите показват, че той би струвал около 22 млн. лева.

Как бе придобит НИК 421, колко пари бяха дадени за ремонта му и как протече плаването му до Антарктика

Кораб „Св. Св. Кирил и Методий

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за