Русия строи 46 спасителни кораба за Северния морски път

Правителството на Руската федерация продължава да работи по изграждане на инфраструктурата по Северния морски път (СМП), най-важният транспортен коридор от национално и световно значение. Заповедта, допълваща плана за развитие на СМП до 2035 г. с нови мерки, беше подписана от министър-председателя Михаил Мишустин, съобщиха от правителствената пресслужба на РФ.

От пресслужбата уточнават, че са допълнени плановете за създаване на „значимо корабно оборудване“, произведено в Русия, както и плановете за строителство на ледоразбивачи, товарни и спасителни кораби, които да обслужват бъдещите пристанища по СМП.

Министерството на промишлеността и търговията, държавната корпорация „Росатом“, Министерството на транспорта и Министерството на извънредните ситуации ще бъдат отговорни за проектите по строителство на нови ледоразбивачи и спасителни съдове.

Планът за развитие на Северния морски път до 2035 г. бе обявен от правителството през август 2022 г. Един от разделите на документа предвижда строителство на спасителен флот от 46 кораба.

Северният морски път е най-краткият воден път между европейската част на Русия и Далечния изток, който е изцяло разположен в териториалните води и изключителната икономическа зона на Русия, което е особено важно в условията на външен санкционен натиск, според пресслужбата.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини