НИК 421 отново влиза на ремонт. Пимпирев: Всички хейтъри да млъкнат

Предстои пореден ремонт на военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ (НИК 421), стана ясно от думите на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Боян Медникаров преди церемонията по посрещане на плавателния съд, който още в късните часове на понеделник пристигна край Варна, но остана на рейда, за да се проведе днес „церемония по посрещане“ в присъствието на официални лица.

От изказването му пред журналисти не стана ясно колко още средства ще бъдат разходени за поредния ремонт, но по думите му това е нормален процес и след 127-дневното плаване.

На свой ред проф. Христо Пимпирев обяви: „След като на Стефанов ден изпратихме кораба с много хейтърство и недоверение, едва ли не ще потъне на средата, а този кораб, който е военен научноизследователски, изцяло с български екипаж, изцяло под български флаг, стигна до Антарктида през най-бурните води на земята и се върна невредим. Доказахме че сме морска нация, от 30 години нямахме кораб под български флаг да плава в световния океан. Той ще ни храни. И сега нещо млъкнаха, нека въобще да млъкнат“.

Maritime.bg припомня, че Военният научноизследователски кораб „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ (НИК 421, IMO: 8112586) бе придобит от руска компания за 1,4 млн. лева и въведен в експлоатация след рекордните над 8,6 млн. лева за ремонт. Корабът осигури 31-ата българска полярна експедиция.

Придобиването на близо 40-годишния плавателен съд и плаването му до о. Ливингстън струва на данъкоплатците над 14,2 млн. лева, според информация от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, което оперира кораба.

Припомняме, че Украйна придоби преди войната английски ледоразбивач за 5 млн. долара, който завърши втора мисия до ледения континент.

Междувременно стана ясно, че Институтът по океанология планира придобиването на нов научноизследователски кораб, като калкулациите показват, че той би струвал около 22 млн. лева.

Видео от цеморенията, провела се днес на Морска гара – Варна и в присъствието на президента Румен Радев:

Последни новини

Последни новини

Има редица проблеми с рибарското пристанище в Черноморец, според кмета на Созопол

Община Созопол ще кандидатства в партньорство с Турция и Грузия по проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество, обяви пред БНР - Бургас кметът на крайморския град