До края на годината става ясно дали ЕС ще подкрепи идеята за канал Русе – Варна

Изграждането на плавателен канал между Русе и Варна е било одобрено, на първо четене, в Европейския парламент. Това съобщиха във Варна евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев.

Илюстративно изображение | Снимка: Чарлз Мей/Шостал Асошиейтс

Най-късно до Коледа трябва да стане ясно, дали предложението ще получи окончателно одобрение от Европарламента, както и от страните-членки, предаде БНР – Варна. Ако това се случи, е възможно каналът да бъде построен до 2040 година.

Емил Радев подчерта, че за реализацията на тази идея са работили почти всички български евродепутати. Изграждането на канала може да бъде финансирано чрез програмата „Свързана Европа“ или от оперативни програми. Все още не може да се каже каква ще е индикативната стойност на този проект.

Построяването на този канал би било революционна крачка напред за развитието на Варна и би променило изцяло инвестиционния интерес към морската столица, коментира кметът на Варна Иван Портних.

Предложението, внесено от българските евродепутати, се базира на стар проект за канал Русе-Варна, който се пази в Агенция „Архиви“.

Последни новини

Последни новини